Sivut

Hankkeen tavoitteet



Vanhukset pääsevät osallisiksi taidekokemuksista

Taidetuokiot vietiin palvelutalojen osastoille, päiväsaleihin.  Tuokiot pidettiin päiväkahvin aikaan.  Tuokiot suunniteltiin niin, että kaikki pääsevät osallistumaan kunnosta riippumatta, myös vuoteessa olevat asukkaat huomioitiin. 

Taidetta tehtiin mm. tanssien, laulaen, soittaen, runoillen, maalaten, tekemällä kädentaitotöitä.
He pääsivät myös kokemaan musiikki-, tanssi- ja runoesityksiä. Pyrittiin luomaan moniaistinen elämys. Jokainen taidetuokio sisälsi vähintään kahta eri taidelajia.

Taidetuokioiden toiminta ja välineet pyrittiin valitsemaan vanhuksille mahdollisimman sopiviksi. Valittiin esimerkiksi suuret taidekuvat, helposti käsiteltävät välineet ja myrkyttömät materiaalit. Liikkeet olivat selkeitä ja yksinkertaisia. Äänenkäytön sekä äänentoiston tuli olla riittävällä tasolla. Osallistua sai myös vain kuuntelemalla ja katselemallakin. Hoitohenkilökunta ja tuokioiden ohjaajat avustivat asukkaita toiminnassa.

Vanhusten hyvinvointi paranee

Taide- ja kulttuuritoiminta vaikuttavat hyvinvointiin ja terveyteen. On todettu, että aktiivinen kulttuuriharrastus on yhteydessä koettuun terveyteen, hyvän elämän kokemuksiin sekä pitkään ikään. Sosiaalinen osallistuminen ja kulttuurin harrastaminen liitetään myös hyvään mielenterveyteen.

Taidetuokiolle osallistuminen lisää muun muassa yhteisöllisyyttä, osallisuutta, sallivuutta ja vahvistaa luottamusta itseen ja elämään. Nämä puolestaan vahvistavat hyvinvointia ja vähentävät muun muassa yksinäisyyttä. Lisäksi taiteen on todettu tekevän ihmiset luovemmiksi, iloisemmiksi ja aktiivisemmiksi.

Kulttuurin ja taiteen avulla voi kaiken ikäisenä nauttia arjen estetiikasta, toteuttaa itseään ja keskittyä mielihyvää tuottaviin asioihin. Niiden harrastaminen opettaa myös tarttumaan hetkeen.

Terveyden kannalta olennaisinta on, että kulttuuriharrastuksiin liittyy yhdessä toimimista. Taidetuokiot toivat katkaisun päivittäisiin rutiineihin. Hoitajien läsnäolo tuokiolla koettiin tärkeäksi. Toivotaan, että tuokioiden innoittamina hoitajat jatkavat taidetoimintaa palvelutalojen, osastojen ja hoitotyön arjessa.

Syntyy uusia toimintamalleja

Satusalkku –toimintamallia kehittelemällä muovautui vanhuksille oma taidekuva lähtöinen toimintamalli.  Yhdessä tekemällä ja ideoimalla syntyi paljon uusia taidekuvalähtöisiä tuokioita.  Tuokioiden kuvauksista voi rakentaa mieleisensä tuokion, yhdistelemällä eri harjoituksia valitsemansa teeman ympärille.

Taidekasvattajat työllistyivät

Tuokiot toteutettiin ammattilaisten ohjaksella. Hankkeessa oli mukana 7 taiteenammattilaista: Minnamaria Koistinen, taidekasvattaja, Elsi Kinnunen, musiikkipedagogi,
Maiju Vaalimaa, yhteisöpedagogi, Mari Kervinen, taidekasvattaja, Kaarin Oresmaa, kuvataideopettaja, Tiina Nissinen, taidekasvattaja, Anna Savolainen, tanssinopettaja ja hankkeen koordinaattori.  
Tuokiot suunniteltiin yhdessä ja toteutettiin parityönä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti